Kulttuurin ja hyvinvoinnin laitos on huolestunut suositun Minecraft-rakennuspelin vaikutuksista lasten yleistietoon. Opetuskäytössäkin suositun videopelin kuvastoon kuuluvat zombit, jotka tuhoutuvat päivänvalossa. Apulaisjohtaja Janne Sarjasen mukaan virheellinen tieto vaikeuttaa valmistautumisessa mahdolliseen zombien vallankumoukseen.

"Yleisesti tiedetty faktahan on, että zombit eivät kavahda aurinkoa ja päivänvaloa. Jos lapset ja nuoret saavat kuvan, ettei zombeja tarvitse pelätä päivällä, ollaan pahasti hakoteillä."

Sarjanen uskoo, että virheellisen tiedon taustalla on takavuosina villinnyt vampyyri-buumi. Vampyyri-hahmolle ominaista on juuri herkkyys auringon säteilylle ja liikkuminen ulkotiloissa pimeällä.

"Tätä kautta se väärä tieto on levinnyt tähänkin peliin ja toisaalta myös muihin zombeja käsitteleviin media-esityksiin", Sarjanen kertoo.

Zombien maailmanvalloitus nousi vakavasti otettavaksi keskustelunaiheeksi vuonna 2011, kun hollantilainen eläintieteilijä Nora Antworen löysi niin sanotun zombi-viruksen Suurten altaiden alueelta Venezuelan pohjois-osista. Virusta esiintyy ainakin kahdella paikallisella pussirottaeläinrodulla ja se on hyvin tarttuvaa.

Lisää painoarvoa keskustelu sai Yhdysvaltojen tartuntatautiviranomaisen julkaistua hiljattain ”Preparations for Zombie Apocalypse” –nimellä kulkevan ohjeistuksen kansalaisilleen.

Janne Sarjanen ei halua ottaa kantaa muiden maiden viranomaisten toimintaan, mutta ei usko vastaavanlaisten ohjeistusten olevan ajankohtaisia Suomessa. Median ja sen välittämien tarinoiden kannattaa hänen mielestään kuitenkin olla huolellisia etenkin zombien esittämisessä.

"Ymmärrän toki, että zombien eliminoiminen päivänvalolla on taktisesti hyvä ja monia muita vaihtoehtoja ”lempeämpi” tapa. Kyseessä on kuitenkin todellinen uhka, vaikkei viruksen leviämisajankohtaa ihmisten keskuuteen vielä osatakaan tarkkaan arvioida", Sarjanen painottaa.