Kilikkiuutiskilpailun voittajat

Mediataitoviikon klikkiuutiskilpailun voittajat ovat ratkenneet. Kolmen voittajajutun aiheet vaihtelivat autoilusta koulumaailmaan ja parisuhdemarkkinoihin. Kilpailussa osallistujia pyydettiin tuottamaan klikkaamaan houkutteleva uutinen, joka on täysin tuulesta temmattu, mutta silti hauska, oivaltava ja melkein uskottava.

Lähes 70:n Aamusanomat.fi –sivustolla julkaistun uutisen joukosta tuomareiden arvioitaviksi päätyi kymmenen eniten klikkauksia saanutta juttua. Kolme voittajajuttua saivat eniten ääniä tuomareilta.

Tuomareina toimivat edustajat Lukuinto-ohjelmasta, Suomen Vanhempainliitosta, Helsingin Sanomista sekä Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista. Lisäksi kilpailun työryhmään kuuluivat Mediakasvatusseura, Curly ry ja Ampun 4H. Voittajat saavat palkinnoksi valitsemansa aikakauslehden vuosikerran sekä tietoturva –tai kirjapaketin.

Voittajajutut löydät alta tuomareiden perustelujen kera:

Patonki löytyi ojasta Ilomantsissa

  • ”Uutisessa on arvoituksellisuutta ja se tarjoaa yllätyksen. Nauratti.”
  • ”Otsikko kiinnittää huomion, pakko klikata mistä on kysymys. Hauska sanaleikki.”
  • ”Mikä ihmeen patonki? Otsikko herätti uteliaisuuden. Huumorista ekstrapinnoja. Kuva ei ihan istunut otsikkoon.”

Nämä kolme vinkkiä saavat naisen kuin naisen lankeamaan pauloihisi!

  • ”Tällaisenaan voisi hyvin olla iltapäivälehtien sivuilla!”
  • ”Hauska ja hyväntuulinen esimerkki aiheesta, joka varmasti kerää klikkauksia.”
  • ”Kiva, myönteinen ote.”

5 tapaa ärsyttää opettajaa

  • ”Pirtsakka otsikko ja koskettaa laajaa kohderyhmää, molempia osapuolia varmasti kiinnostaa.”
  • ”Tätä on aivan pakko klikata. Samastuttava ja vetoaa oppilaisiin.”
  • ”Ei kovin innovatiivinen uutinen, mutta houkuttelee silti klikkaamaan.”

Aamusanomat onnittelee voittajia!

Klikkiuutiskilpailu ja Aamusanomat.fi ovat olleet osa vuoden 2015 Mediataitoviikkoa. Voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.

Lisätietoja: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kun oli maanantai niin lentokone tippui Salen katon läpi.

Viime viikolla karhut valloittivat koulun Artjärvellä. Tilanne huomattiin aamulla, kun yksi oppilas tuli kouluun ja huomasi karhut luokassa opiskelemassa. Tarkempi selvittely osoitti kuitenkin, että karhut olivat pehmoleluja.

Artjärven pankista ryöstettiin 200 euron ja 500 euron setelit. Poliisi tutki tilannetta. Seuraavana päivänä rosvo saatiin kiinni. Se oli viledhö kid.

Jämsässä on varastettu pankki lauantaina. Teuvo 21 vuotias huomasi tilanteen heti.Hän näki että poliisit Kling ja Klang olivat asioilla. Mutta Teuvolla oli silmät tosi huonot eli hän käsitti asian väärin sanoo asiantuntia profesor x. Oikeasti Kling ja Klang olivat lelukaupassa ja ovi oli rikki sanoo profesor X.

Media kerhossa oli elokuva jossa näyteltiin zombeja mutta zombeja ei oikeasti ole vielä nähty vielä.

Kalastajat näkivät omituisen sukellusveneen veden pohjassa jossain suomen saariston lähistöllä. Sieltä sukellusvene nostettiin ja tuotiin saaren rannikolle. Tutkijat yrittivät selvittää mistä sukellusvene on tullut, mutta ei löytynyt yhtäkään merkkiä ulkomaalaisista tai edes suomalaisista. Siinä on vain yksi kirjoitelma englanniksi: ”Ironshark 58” eli Rautahai 58.

Jeff the Killer, jonka kasvot oli poltettu pois hapolla, viimeksi on nähty Turussa pimeässä metsässä.

Kouvolassa asuva Niina oli 4-vuotiaan tyttärensä Saran kanssa ulkona kun koti-ilta muuttui painajaiseksi.

"Oli ihan tavallinen lauantai-ilta kun olimme Saran kanssa lähdössä ulos tavalliseen tapaan. Kertoo Niina-äiti. Sara ja Niina lähtivät ulos. Ulkona Sara halusi mennä kiipeilemään kotipihan omenapuuhun. Niina jäi puun juureen katselemaan kun Sara lähti kiipeämään. Yht äkkiä Niina tunsi päässään kolauksen ja kipua. "Sillon äiti huusi: Auts!" Tytär Sara kertoo. Sara laskeutui alas katsomaan mitä äidille oli tapahtunut. "Äidin päässä oli kuhmu ja äidin vierellä oli oksa. Se oli tippunut hänen päähänsä, murta tilanteesta selvittiin kylmäpussilla. Sara kertoo lehdistölle. Niina ei tarvinnut sairaalahoitoa.

Viime perjantaina Matti ajoi Loviisassa hesburgeria päin. Matti oli hieman humalassa, joten hän oli ystävineen päättäneet ajaa suoraan Hesburgerin läpi. Matti ystävineen olivat jo kadonneet. Sen jälkeen että hesburger oli korjattu he ajoivat uudestaan hesburgerin läpi. Silloin poliisit olivat saaneet nämä kiini. Pojat saivat varoituksen ja sakon. Sakko oli noin 200,00 euroa per poika.

Nuori nainen lensi hevosen selästä,hän luuli että häneltä murtui niska. Tyttö makasi maassa noin puoli tuntia, ennenkuin hänet löydettiin. Lääkäri totesi että tytöllä ei ollut mitään hätää. Niskakivut johtuivat pienestä revähdyksestä niskassa. Tyttö oli kuulemma illalla ratsastamassa kun hevonen pillastui metsässä räsähtävästä oksasta. Hevonen laukkasi kotiin ja jätti tytön metsään.

Viime viikon lauantaiyönä 7.2.2015 Juustolandian koulussa tapahtui ryöstö. Kouluun murtautui kolme vanhaa miestä, heitä epäillään noin 70-80 vuotiaiksi. Valvontakameroihin tallentui se, kuinka yksi miehistä näytti keskisormea kameralle ja sen jälkeen kameran päälle spraymaalattiin. Opettajanhuoneesta oli hävinnyt 30 paketteja munkkeja ja 60 pakettia kahvia, koulu on nyt eristetty ja monet lapset ovat todella surullusia, kun eivät pääse kouluun. Tekohammaskodin kolmea pahaa vanhuhsta epäillään ryöstöstä.

"Miksi Tekohammaskodissa on näin paljon munkkeja ja kahvia?", kysyi poliisi eräältä vanhukselta.

"Me pidimme eilisiltana rituaalin jossa pyysimme vanhusten jumalalta armoa ja että saisimme jotain hyvää elämäämme, ja kun heräsimme aamulla olimme munkkien peitossa! Kahvit oli valmiina pöydässä ja pöydän alla oli iso lahjapaketti joka oli täynnä kahvia! Olemme ikionnellisia vanhusten jumalalle!", vastasi vanhus poliisille.

Poliisi huomasi myös kolme vanhusta, jotka olivat aivan hiljaa ja eivät tulleet mukaan kuulusteluihin, poliisi epäilee että he ryöstivät kaikki munkit ja kahvit. Juustolandian koulun opettajat ovat lakossa, koska he eivät pysyisi hereillä koulussa, joten valtion pitää korvata varastetut munkit ja kahvit opettajille. Myös eräs opettajista on todella outona, ja häntä epäillään auttaneen vanhuksia ryöstössä. Poliisi ei kerro enempää tapahtumasta, sillä tämä on pahimman asteen rikos.

Helsingissä kolme nuorta poikaa yrittivät tappaa kanin polttamalla tämän, mutta vihainen vanhus pelasti kanin jauhesammuttimella.

Viiden hengen idyllinen lapsiperheen lauantai illanvietto keskeytyi surullisesti kun perheen joku rotuinen koira villiintyi ja hyökkäsi yksitellen perheen kolmen pienen lapsen kimppuun. Katso video tapahtuneesta alla olevasta linkistä. Lapset selvisivät hyökkäyksestä naarmuitta muutamaa mustelmaa lukuun ottamatta. Perheen koira lopetettiin seuraavana aamuna poliisin toimesta.

Klikkaa alta katsoaksesi video!

Aukeaa uuteen ikkunaan

Sosiaalisessa mediassa leviää huijausviesti, joka houkuttelee klikkaamaan linkkiä halpamatkojen sivustolle. Sivusto saa tietosi. Älä anna ainakaan pankkitunnuksia!

Ilmatieteenlaitoksen mukaan lämpötila saattaa nousta jopa +10 asteeseen miltei joka puolella Suomea (lukuun ottamatta pohjoista). Haastattelimme ilmatieteenlaitoksen johtajaa Jorma Korhosta:

Oppilaat vertailevat lehtiuutisten otsikoita mobiiliuutisten otsikoihin Kattilan koulussa. Kuva: Nea Ilmevalta

Kattilan koulun opettaja Helena Kaukolainen yllättyi suunnattomasti ladattuaan Mediataitokoulun sivuilta Menitkö klikkiin? -oppituntimateriaalin. Kaukolainen kertoi oppilaiden innostuneen uutisten analysoinnista ja omien klikkiuutisten suunnittelusta enemmän kuin tulevasta luokkaretkestä Linnanmäelle.