Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitoksella sekä Helsingin Teatterikorkeakoulussa aloitetaan ensi vuonna uudet koulutusohjelmat jotka tähtäävät suoraan ääninäyttelyyn ja dubbaukseen. Syynä uusiin koulutusohjelmiin on ääninäytelly ja dubatun digitaalisen viihteen räjähdysmäinen lisääntyminen. Kyseessä on kokeilu jolla testataan suomalaisten ääninäyttelijoiden menestystä maailmalla kansainvälisisää projekteissa.

"Suomalaiset ovat jäljessä kansainvälisestä tasosta, viime vuonna ilmestyneissä menestyneissä digitaalisissa viihdetuotteissa ei ollut lainkaan suomalaisia ääninäyttelijöitä", kertoo ääninäyttelijöiden keskusliiton toiminnanjohtaja Mirko Niskanperä.

"Aiemmat radioteatteriin ja kuunnelmatyöhön valmistavat kurssit eivät vain riitä. Peleissä on aivan erilaiset puitteet. Radioteatterissa ei tule esimerkiksi tilannetta jossa pitää purkaa pommi, päihittää lohikäärme ja laukoa romanttista dialogia lähes samaan aikaan", hän jatkaa.

Nähtäväksi jää, tuleeko ääninäyttelijöiden kouluttamisesta pysyvää toimintaa. Pilottihankkeen on määrä kestää ensi vuoden ajan.